Anasayfa | Hakkımızda | Künye | Meslek Kuruluşları | Reklam İletişim | Haber Ara | Anketler | Sitene Ekle | RSS

*** Güncel Hayvancılık Haberlerini Sitemizden Takip Edebilirsiniz...  



HABER ARA


Gelişmiş Arama

Özel sektöre et ithalatı

Özel sektör de et ithalatı yapabilsin

Kategori  Kategori : Et ve Et Ürünleri
Yorumlar  Yorum Sayısı : 1
Okunma  Okunma : 9280
Tarih  Tarih : 12 Temmuz 2010 02:37

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto


Yurt dışından ithal edilen canlı hayvanlar kırmızı et fiyatlarında ateşi düşürmedi. Bu çerçevede Et Balık Kurumu, 15 Temmuz`da 50 bin ton için ihaleye çıkmaya hazırlanırken, özel sektör temsilcileri de `ithalat` için izin istiyor. İstanbul Ticaret Odası(İTO) Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Ali Kopuz, `Üreticiler olarak kendi hayvanımızı kendimiz getirebilmeliyiz` dedi. Kopuz, hükümetten `kapasitesi olan ruhsat sahibi işletmelere` ithalat hakkı vermesini istedi.Yurtdışından ithal edilen canlı hayvanlar kırmızı et fiyatlarında ateşi düşürmedi. Bu çerçevede Et Balık Kurumu, 15 Temmuz`da 50 bin ton için ihaleye çıkmaya hazırlanırken, özel sektör temsilcileri de `ithalat` için izin istiyor. Fiyatların ancak böylece istikrara kavuşacağını öne süren İstanbul Ticaret Odası(İTO) Tarım ve Hayvancılık İhtisas Komisyonu Başkanı Ali Kopuz, `Üreticiler olarak kendi hayvanımızı kendimiz getirebilmeliyiz` diyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da Kopuz ile aynı görüşte.

FİYAT GIDIM GIDIM DÜŞÜYOR

EBK, et fiyatlarını dengelemek için canlı hayvan ithalatına karar vermiş ve ihaleye gitmişti. Toplam 13 ülkeden alım yapan kurum, fiyatları 3-4 TL aşağı çekse de nihai bir başarı elde edemedi. İthalatın sürekli bir hal almasına sıcak bakmayan İşadamı Ali Kopuz, `Özel sektör de ithalat yapabilmeli` diyorve `kapasitesi olan ruhsat sahibi işletmelere` de bu hakkın vermesini istiyor.

BESİCİLİĞE TEŞVİK ŞART

Orta ve uzun vadede alınacak önlemler bağlamında besi hayvancılığının teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kopuz, `Besi hayvanını İthal edip Türkiye`ye dağıtmalıyız. 5 milyon besi hayvanını Türkiye`ye sokar ve yem fiyatlarında indirime giderseniz önümüzdeki 2-3 sene içinde fiyatlar dengelenir. Fiyatlar sınır ülkelerle aynı seviyeye gelir` dedi.

İthalatın `kısa vadeli` çözüm olacağına işaret eden Kopuz, reform niteliğinde düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Kısa vadede yarar uzun vadede zarar

Beyaz Et Toptancıları ve Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Taş Gülen de yapılan ithalatın yararının kısa vadeli olacağı görüşünü destekliyor. Gülen, `Uzun vadeli ithalat mutlak ve mutlak et sektörüne zarar verir` uyarısını yapıyor. Gülen, kaçak et girişine karşı denetimin arttırılması gerektiğini belirtiyor.

Verimli ırk seçilmeli

İstanbul Ticaret Odası(İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, ilk olarak hayvan üretiminin arttırılması ve daha kalifiye bir hal alması gerektiğini düşünüyor. Yalçıntaş, `Orta ve uzun vadede et için daha fazla et veren, süt için de daha fazla süt veren ırklara yönelmeli. Üretim de şuurlu bir şekilde teşvik edilmelidir` görüşünü aktarıyor. Et fiyatlarında görülen artışın kısa vadede ithalatla önlenebileceğini kaydeden Yalçıntaş, `Soruna günübirlik çareler adına özel sektörün önünün açılması ve limitli bir zaman için et ithalatına izin verilmesi gerekiyor.` değerlendirmesinde bulunuyor.

Günlük 40 ton kaçak et giriyor

Kaçak et girişinin alınan tedbirlere karşın arttığından da dert yanan Ali Kopuz, `Bakın Yunanistan`da 5 euroya (yaklaşık 6,5 dolar) kemiksiz et satılıyor, siz burada 13 dolara satamazsınız. Satarsanız kaçağı teşvik edersiniz. Rize`de her gün sınır kapısından 35-40 ton kaçak kesik kemiksiz et giriyor.

Sınırlarımızdan giren kaçak etler anormal bir hal aldı ve maalesef devlet bunu denetleyemiyor` ifadelerini kullanıyor. Türkiye`nin bir tarım ülkesi olduğunun altını çizen Kopuz, gelecekten umutlu olduklarını, uygulanacak akılcı politikaların kendilerine kar olarak geri döneceğini belirtiyor.

İSTANBUL(CİHAN)

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Bu habere toplam 1 yorum yazılmıştır.

kemal [ 15 Temmuz 2010 16:31 ]

ithalatlarınızda firmanıza danışmanlık sağlanır
www.besievi.com

Yorumların tamamını okumak için tıklayın.

Sponsor Firma Videoları















Tahir S. YAVUZ Tahir S. YAVUZ
Veteriner Tıbbi Ürünlerde Yeni Düzenlemeler
H.Yücel ASI H.Yücel ASI
Mineraller ve Mineral Eksiklikleri ve Akut Selenyum Zehirlenmeleri
Z. MISIRLIOĞLU Z. MISIRLIOĞLU
SALMONELLA Mücadele Etmesi Zor Sinsi Düşman
Remzi CİĞERLİ Remzi CİĞERLİ
Prof. Dr. Rüveyde Akbay; GERÇEK BİR SOSYAL MİMAR
Mehmet ALKAN Mehmet ALKAN
HAYVANCILIĞIMIZIN SONUNU HAZIRLIYOR
M.İhsan SOYSAL M.İhsan SOYSAL
Evcil Hayvanlarda Milli Eylem Planı Neden Gereklidir?
Güney GÖKÇELİK Güney GÖKÇELİK
SPİROKETOZİS
Oktay DEPREM Oktay DEPREM
PET BESLEME ALIŞKANLIĞI

SON DAKİKA HABERLERİ

ANKET

Kırmızı Ette İşlenmiş Ürünlere Göre Tercih Ettiğiniz Marka
















Tüm Anketler

hayvancilikhaber.com Bir ENFORMASYON MEDYA GRUBU Kuruluşudur. Tüm Hakları Saklıdır..
RSS Kaynağı | Yazar Girişi


Altyapi: MyDesign Haber Sistemi