Anasayfa | Hakkımızda | Künye | Meslek Kuruluşları | Reklam İletişim | Haber Ara | Anketler | Sitene Ekle | RSS

*** Güncel Hayvancılık Haberlerini Sitemizden Takip Edebilirsiniz...  



HABER ARA


Gelişmiş Arama

VE;GÜBRE SEMİNERİ

Tavukçular, çevrenin, havanın ve suyun kirlenmesine neden olan tavuk dışkısının gübre veya enerji üretiminde değerlendirilmesi için devlet desteği istiyor

Kategori  Kategori : Yem ve Katkı Maddeleri
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 7879
Tarih  Tarih : 31 Mayıs 2010 03:34

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto


tavuk gübresi

Türkiye’de tavukçuluk sektörü önemli boyutlara gelirken, yumurta ve et tavuğu üreticileri, üretim sırasında ortaya çıkan yıllık yaklaşık 5,5 milyon ton tavuk dışkısının yol açtığı sorunlara çözüm arıyor.
Tavukçular, çevrenin, havanın ve suyun kirlenmesine neden olan tavuk dışkısının gübre veya enerji üretiminde değerlendirilmesi için devlet desteği istiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) ile Hollanda Büyükelçiliği’nin birlikte düzenlediği “Tavuk Gübresinin İşlenerek Değerlendirilmesi” konulu seminer, besicilerin de katılımı ile Ankara’da yapıldı.

Seminerin açılışında konuşan BESD-BİR Başkanı Zuhal Daştan, Türkiye’de geçen yıl 705 milyon piliç kesildiğini, yılda ortalama 66 milyon yumurta tavuğunun ticari işletmelerde tutulduğunu, 20 milyon civarında da serbest kanatlı bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi. Bakanlık verilerine göre, sektörde yaklaşık 11 bin 350 etlik piliç kümesi, 3 bin 120 ticari yumurta üretimi
yapan kümes ve 1586 damızlık kümes olmak üzere toplam 16 bin 50 kümes bulunduğunu anlatan Taştan, kanatlı sektöründe 4,1 milyon ton yem tüketildiğini, tüketimin doğal sonucu olarak da yumurta tavukçuluğu sektöründe 3 milyon ton, etlik piliç sektöründe ise 2,5 milyon ton yaş dışkı ortaya çıktığını kaydetti.

Yıllık 5,5 milyon ton civarındaki tavuk ve hayvan dışkısının çevre sorunu yaratan atık olmaktan çıkarılıp, tarımsal gübre, ekonomik değer haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Daştan, özellikle entegre tesislerin, bu atıkların ekonomik değerlendirilmesine yönelik yatırımlar konusunda öncülük etmesi gerektiğini belirtti.
Bu atıklardan gübre üreten tesislerin satış konusunda fazla başarılı olamadığını, fiyat konusunda sorun yaşandığını anlatan Daştan, bu sıkıntıların aşılabilmesi için, devletin, kimyevi gübre gibi, işlenmiş tavuk gübresi satın alanlara da birkaç yıl destekleme ödemesi yapmasının yararlı olacağını söyledi. Bakanlık öncülüğünde gübre toplama merkezleri oluşturularak işleme tesislerine sevkin sağlanması yönünde organizasyonun fabrikaların çalışmasını kolaylaştıracağını anlatan Daştan, ayrıca toprağa dost bu gübrede KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini önerdi.

Toplantıda, Hollanda’dan gelen üniversite öğretim üyeleri, Doğa, Tarım ve Gıda Kalitesi Bakanlığı yetkilileri, AB’de tavuk atıklarının kontrolü mevzuatı ve bu atıkların değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi verdiler.
İçindeki nitrat ve fosfor oranının yüksekliği nedeniyle tavuk gübresinin doğrudan toprağı uygulanamadığı, su ve çevre kirliliğine neden olduğu belirtilen yetkililer, bu gübrenin işlenmesi ve biyogaz üretiminde kullanılması için tesisler kurulduğu anlatıldı

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Sponsor Firma Videoları















Tahir S. YAVUZ Tahir S. YAVUZ
Veteriner Tıbbi Ürünlerde Yeni Düzenlemeler
H.Yücel ASI H.Yücel ASI
Mineraller ve Mineral Eksiklikleri ve Akut Selenyum Zehirlenmeleri
Z. MISIRLIOĞLU Z. MISIRLIOĞLU
SALMONELLA Mücadele Etmesi Zor Sinsi Düşman
Remzi CİĞERLİ Remzi CİĞERLİ
Prof. Dr. Rüveyde Akbay; GERÇEK BİR SOSYAL MİMAR
Mehmet ALKAN Mehmet ALKAN
HAYVANCILIĞIMIZIN SONUNU HAZIRLIYOR
M.İhsan SOYSAL M.İhsan SOYSAL
Evcil Hayvanlarda Milli Eylem Planı Neden Gereklidir?
Güney GÖKÇELİK Güney GÖKÇELİK
SPİROKETOZİS
Oktay DEPREM Oktay DEPREM
PET BESLEME ALIŞKANLIĞI

SON DAKİKA HABERLERİ

ANKET

Kırmızı Ette İşlenmiş Ürünlere Göre Tercih Ettiğiniz Marka
















Tüm Anketler

hayvancilikhaber.com Bir ENFORMASYON MEDYA GRUBU Kuruluşudur. Tüm Hakları Saklıdır..
RSS Kaynağı | Yazar Girişi


Altyapi: MyDesign Haber Sistemi